Se tyypillinen kuluttaja

Olen se tyypillinen kultaisen keskitien kulkija mitä tulee vastuulliseen kuluttamiseen. Tai olenko edes sitäkään? Se, joka haluaisi tehdä parempia, vastuullisempia valintoja, mutta jolle se on välillä (lue: usein) vaikeaa. Mistä ostaa, mikä tuote ja ehkä kaikista eniten se, että mihin oikein voi luottaa, jos se oma tietotaito ei yksinkertaisesti riitä selvittämään yritysten vastuuta sen sosiaalisista, taloudellisista ja ympäristövaikutuksista? Joskus on vaikea olla se tuiki tavallinen kuluttaja, enkä näköjään ole ainut, joka tuntee samoin.

Rakastan tehdä second hand sisustuslöytöjä, saarnaan (useimmiten ystävilleni, joskus myös somessani) neulepaitojen materiaalilapuista, olen vaihtanut kerrostaloasuntooni ekosähkön ja kaupunkilaisena kuljen jalan joka paikkaan – mutta, lennän myös moikkaamaan ulkomailla asuvia ystäviäni, olen miltei vuosikymmenen kasvissyöntivuoden jälkeen ottanut lihan takaisin ruokavaliooni ja kulutan kyllä, enkä aina niin vastuullisesti.

Tämän takia tunnen itseni joskus tekopyhäksi, mitä tulee vastuullisuuteen. Mutta sen sijaan, että lannistuisin tästä ja heittäisin hanskat tiskiin, haluan kehittyä, oppia ja ottaa teidät mukaan matkaani! Olen malliesimerkki siitä, että vaikka ei ole lähellekään täydellinen, voi jokainen meistä silti tehdä vastuullisempia valintoja elämässään, vaikka yksi teko tai tuote kerrallaan. Ja jatkossa siihen löytyy apua ja helppoja vinkkejä yhden ja saman sivuston alle koottuna.

Koska kymmenet tuhannet seuraajani toivovat minulta jatkuvasti inspiraatiota ja ideoita niin sisustamisen, muodin kuin vaikka kauneudenhoidon osalta, on ilo pystyä jatkossa tarjoamaan teille vastuullisempia valintoja. Ja oikeasti vastuullisempia valintoja – ei vain omasta mielestäni, vaan asiantuntijapaneelin tarkastamia ja siten tutkitusti vastuullisia tuotteita sekä yrityksiä niiden takana.

Taannoisen lukijatutkimuksen mukaan 82 % teistä panostaa yksilöllisiin valintoihin saadaksenne mielihyvää ja vapauden tunnetta, 74 % suosii kotimaisia tuotteita sekä palveluita ja 58 % käyttää paljon energiaa itsensä kehittämiseen ja hyvään oloon. Joten jos jotain haluan vuonna 2021 tehdä, on se käyttää energiaa itseni kehittämiseen ja hyvään oloon, jota saan, kun Lupaan Ostaa Vastuullisemmin. Niin ja jatkaa kotimaisten tuotteiden suosimista, sekä lähikorttelin pikkuputiikkien ja pienyrittäjien tukemista!

Julkaissut Katja

Kirjailija ja yrittäjä, joka haluaisi ajatella vastuullisuutta lähimarketin aukioloaikojen sijaan.