Kestävän arjen kymmenen käskyä*

pair of red and white low top sneakers

*minun arvojeni mukaan.
Olen seurannut vastuullisuuskeskustelua niin somessa kuin valtamedioissa yli kymmenen vuoden ajan. Kyllä, joskus tieto todella lisää tuskaa. Mutta toisaalta se auttaa näkemään vastuullisuuden kaikkein kirkkaimmat ytimen, joka ei muutu minkään uuden tiedon kautta. Kokosin kymmenen kohdan listan, joista jokainen voi aloittaa muutoksen vastuullisempaan suuntaan – eikä maksa mitään.

 1. Opi erottamaan tarpeet ja halut.
  Vastusta jälkimmäisiä niin pitkään kun voit. Se menee ehkä ohi.
 2. Pysy kohtuudessa.
  Kukaan ei tarvitse uutta puhelinta joka toinen vuosi, joka aterialla kolme annosta lihaa tai autoa kaikkiin viikon matkoihin. Sori, ei kukaan.
 3. Opi erottamaan vaikuttavat teot ja näpertely.
  Ekosähkösopimus on tärkeämpi muutos kuin muovipillin vaihtaminen pahviseen. Rescue-koiran ottaminen taas ei ilmastoteko laisinkaan.
 4. Valitse vastuullisesti aina kun voit.
  Ja anna itsellesi anteeksi, jos et ehtinyt selvittää ostamiesi sukkien tehtaan sertifikaatteja ja niiden vaatimuksia etukäteen.
 5. Muista iso kuva.
  Vastuuttomuus on helppoa, halpaa ja sallittua, jopa verovaroin tuettua. Poliitikot säätävät lakeja, jotka edesauttavat sitä, että esimerkiksi vain vastuullinen liiketoiminta on sallittua. Äänestä arvojesi mukaista ehdokasta.
 6. Älä ummista silmiäsi.
  Seuraa keskustelua, kuuntele tutkijoita, valmistaudu kohtaamaan uutta tietoa. Mikäli mahdollista hakeudu aina alkuperäisen tiedon lähteelle, sillä media on välillä kiinnostunut vain raflaavista otsikoista.
 7. Tunnista yhteisön voima.
  Älä lannistu tai ahdistu siitä, että et voi yksin pelastaa maailmaa. Vaikuta siihen mihin voit niissä yhteisöissä, joissa olet jo mukana, verkostoidu, kysy neuvoa. Ja jos energiaa riittää starttaa oma kansanliike!
 8. Sinä olet osa sukupolvien jatkumoa eikä sinun tule jättämän paskalastia sinun jälkeesi tuleville.
  Se on vain yksinkertaisesti väärin.
 9. Näytä esimerkkiä.
  Toisten tyhmät valinnat ärsyttävät. Mutta saivartelealla tai vittuilemalla ainoastaan hiljennät tavallisen kuluttajan äänen, etkä saa aikaan muutosta. Meillä kaikilla on oikeus puhua ponnisteluistamme ja teoistamme, vaikka ne olisivatkin vasta hapuilevia ja alkutaipaleella.
 10. Älä ole mulkku.
  Tällä pallolla elää valtava määrä lajeja, joilla on yhtä suuri oikeus elellä täällä kuin sinullakin. Älä väistele vastuuta.

Julkaissut Katja

Kirjailija ja yrittäjä, joka haluaisi ajatella vastuullisuutta lähimarketin aukioloaikojen sijaan.