Kestävän arjen kymmenen käskyä*

pair of red and white low top sneakers

*minun arvojeni mukaan.

Olen seurannut vastuullisuuskeskustelua niin somessa kuin valtamedioissa yli kymmenen vuoden ajan. Kyllä, joskus tieto todella lisää tuskaa. En haluaisi nähdä viherpesua brändeiltä, joista pidän, tai Mutta toisaalta tieto auttaa näkemään vastuullisuuden kaikkein kirkkaimman ytimen, joka ei maksa mitään. Kokosin kymmenen kohdan listan, joista jokainen voi aloittaa muutoksen vastuullisempaan suuntaan vaikka heti.

 1. Opi erottamaan tarpeet ja halut.
  Jos kyseessä on jälkimmäinen, ostamatta jättäminen on erinomainen vaihtoehto. Jos pystyt vastustamaan impulssiostosta kuukauden verran, halu menee ehkä ohi.
 2. Pysy kohtuudessa.
  Kukaan ei tarvitse uutta puhelinta joka toinen vuosi, joka aterialla kolme annosta lihaa tai autoa kaikkiin viikon matkoihin. Sori, ei kukaan.
 3. Opi erottamaan vaikuttavat teot ja näpertely.
  Suurimmat kestävän arjen tekosi selvität helposti vaikkapa Sitran elämäntapatestillä. Ekosähkösopimus on tärkeämpi muutos kuin muovipillin vaihtaminen pahviseen. Rescue-koiran ottaminen taas ei ilmastoteko laisinkaan, vaikka muuten erinomainen vaihtoehto onkin.
 4. Valitse vastuullisesti aina kun voit.
  Kuluttajan tontti on rajallinen, mutta yksi helppo tapa vaikuttaa on kulutusvalinnat. Anna itsellesi silti anteeksi, jos et ehtinyt selvittää ostamiesi sukkien valmistustehtaan sertifikaatteja.
 5. Muista iso kuva.
  Vastuuttomuus on helppoa, halpaa ja sallittua, jopa verovaroin tuettua. Poliitikot säätävät lakeja, jotka edesauttavat sitä, että esimerkiksi vain vastuullinen liiketoiminta on sallittua. Anna tukesi tärkeää työtä tekeville järjestöille ja äänestä arvojesi mukaista ehdokasta.
 6. Älä ummista silmiäsi.
  Vastuullisuuden vastakohta ei ole vastuuttomuus vaan välinpitämättömyys. Seuraa siis keskustelua, kuuntele tutkijoita, valmistaudu kohtaamaan uutta tietoa. Mikäli mahdollista hakeudu aina alkuperäisen tiedon lähteelle, sillä raflaavat otsikot eivät välttämättä kerro koko totuutta.
 7. Tunnista yhteisön voima.
  Älä lannistu tai ahdistu siitä, että et voi yksin pelastaa maailmaa. Vaikuta siihen, mihin voit niissä yhteisöissä, joissa olet jo mukana, jaa tietoa, verkostoidu, kysy neuvoa. Ja jos energiaa riittää starttaa oma kansanliike!
 8. Sinä olet osa sukupolvien jatkumoa eikä sinun tule jättämän paskalastia tuleville sukupolville.
  Se on vain yksinkertaisesti väärin.
 9. Näytä esimerkkiä.
  Edelläkävijän rooli on joskus raskas, mutta et ole yksin. Kannusta muita mukaan inspiroimalla ja kutsumalla mukaan keskusteluun. Meillä kaikilla on oikeus puhua ponnisteluistamme ja teoistamme, vaikka ne olisivatkin vasta hapuilevia ja alkutaipaleella.
 10. Älä ole mulkku.
  Tällä pallolla elää valtava määrä lajeja, joilla on yhtä suuri oikeus elellä täällä kuin sinullakin. Elä ja anna muidenkin elää, myös niiden, jotka eivät ole söpöjä ja pörröisiä.

Julkaissut Katja

Kirjailija ja yrittäjä, joka haluaisi ajatella vastuullisuutta lähimarketin aukioloaikojen sijaan.