Millaisen maailman sinä haluat?

LOVmedia on yhteisö, joka haluaa kulkea kohti kestävyyttä, kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta. Haluamme olla osa tervettä ja toimivaa ekosysteemiä ja esitellä niitä ratkaisuja, joita juuri kuluttajan ominaisuudessa voimme tehdä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Samalla toivomme lisäävämme niin tietoa kuin taitoakin elää kestävää arkea.

Me hyväksymme kaksi asiaa:
1) Mikään yksittäinen teko ei pelasta maailmaa. Emme voi yhtäkkiä muuttaa talousjärjestelmiä ja purkaa fossiiliriippuvuutta, mutta voimme edistää nätä ajatuksia omalla tontillamme.
2) Kukaan ei ole täydellinen. Jostain on kuitenkin pakko aloittaa ja voit aloittaa heti. Matka kohti kestävämpää elämää alkaa perehtymällä, kokeilemalla, vertailemalla, yllättymällä ja voimaantumalla.

Aloita vaikka tutustumalla Sitran listaamaan 100 fiksuun arkitekoon. Mistä sinun olisi helpointa aloittaa?

Näistä me puhumme:

1. Ruoka

Kasvispainotteiseen ruokaan siirtyminen on yksilön näkökulmasta vaikuttavin ympäristö- ja terveysteko. Joillekin toimii kertarysäys, mutta monille kasvisten ja kasviproteiinien lisääminen ruokavalioon vaatii aikaa opetella ja totutella. Tarjoamme vinkkejä ja reseptejä niin pitkän linjan vegaaneille kuin fleksaajillekin. Ruokailussa kannattaa pyrkiä myös kohtuuteen ja hävikin vähentämiseen.

2. Liikkuminen

Mitä jos et aina menisikään omalla autolla? Autonormi on Suomessa vahva, vaikka vaihtoehtoisia matkustustapoja olisi paljon: kimppakyydit, (sähkö)pyöräily, skuuttaus, kävely, bussit, ratikat, junat ja metrot tai näiden yhdistelmät ovat erityisesti kaupungeissa jopa autoa nopeampia ja edullisempia tapoja liikkua. Muutos alkaa siitä, että tiedostaa omat liikkumisrutiininsa. Käytä siis julkisia tai kulje omilla lihaksillasi aina kun voit.

3. Asuminen

Asumisesta syntyy noin neljännes meidän suomalaisten hiilijalanjäljestä, mutta millaisia keinoja näiden päästöjen pienentämiseen on? Onneksi ei tarvitse ruveta heti maalämpökuoppaa kaivamaan vaan muitakin keinoja on! Voitko laskea hiukan huonelämpötilaa? Millaisessa kunnossa ikkunoiden tiivisteet ovat? Mitä taloyhtiö voisi tehdä? Tsekkaa Hiilihelpistä, millaisia mahdollisuuksia sinun asumismuodollesi löytyy.

4. Kulutus

Oman kulutuksen kohtuullistaminen on yllättävän vaikea rasti. Me kaikki tarvitsemme ruoan lisäksi myös huonekaluja, astioita, vaatteita, hygieniatuotteita ja joskus huvituksia. Mitä hankinnoissa pitäisi huomioida?

 • VAATTEET
  Vaateteollisuuden vastuullisuusongelmat ovat valitettavan moninaiset ja vaatteiden hiilijalanjälkeen vaikuttaa vaatteiden uusimissyklin lisäksi myös vaatteeseen käytetty materiaali. Esimeriksi puuvillan viljely vaatii runsaasti vettä ja torjunta-aineita, sillä kasvi on altis taudeille. Polyesterin valmistukseen tarvitaan puolestaan öljyä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Vaikka et voi vaikuttaa Bangladeshin työlainsäädäntöön, voit vaikuttaa siihen millaisia vaatteita päällesi laitat. Tärkeintä on tarkastella omaa ostokäyttäytymistään : vältä halpaketjuja ja opettele erottamaan erottamaan toisistaan tarpeet ja halut. Pidä vaatteista huolta, tuuleta, puhdista, korjaa ja kierrätä. Osta vain kolme uutta vaatetta vuodessa.
 • VAPAA-AIKA
  Matkustamisesta on tullut halpalentojen myötä erityisesti länsimaisten ihmisten pääasiallinen vapaa-ajanviettotapa. Lentämisen vähentäminen onkin monelle yksi helpoimmista keinoista pienentää omaa kuormaansa. Panosta lähimatkailuun ja palveluihin tai jos lähdet pitemmälle, varaa aikaa! Junalla reilaaminen yllättävän hauskaa myös koko perheen voimin.
 • KOSMETIIKKA
  Luonnonkosmetiikasta tarjolla on niin edullisia perustuotteita kuin huippuunsa hiottuja erikoistuotteita, jokaiselle iholle. Luonnonkosmetiikkaa kannattaa suosia, koska se on aivan yhtä tehokasta kuin tavanomainenkin mutta turvallisempaa sekä käyttäjälle ja ympäristölle. Lisäksi tavanomaiseen kosmetiikkaan verrattuna luonnonkosmetiikan tuotteissa on suurempi määrä aktiiviaineita ja raaka-aineet pyritään hankkimaan luontoa säästäen.
 • ELEKTRONIIKKA
  Erilaiset elektroniset laitteet aiheuttavat sekä valmistuksen että käytön aikaisia päästöjä. Miten pitkään käytät elektronisia laitteitasi? Voisiko puhelimeen vaihtaa uuden akun tai lasin? Millaisen takuun valmistaja myöntää tuotteelle? Jos vanhat luurisi lojuvat laatikon pohjalla, laita ne kiertoon.
 • SIIVOUS
  Ei ole lainkaan yhdentekevää millaisilla aineilla puhdistat vaatteesi ja asuntosi.
5. Yritysvastuulaki

Yritykset eivät voi olla kestävän elämän rakentamisessa vapaamatkustajia, muutosta täytyy näkyä jokaikisellä yhteiskunnan tasolla. Aktiivisinä toimijoina meillä on valta vaatia yrityksiltä parempaa. Emme halua ympäristömyrkkyjä terassille sen enempää kuin lapsityövoimalla tehtyä suklaata.

Sen lisäksi että yrityksiltä voi vaatia avoimuutta vaikkapa somekanavien kautta, olisi olennaista siirtää vastuullisuusselvitysten taakka pois kuluttajan harteilta valmistajalle. Yritysvastuulaki perustuu YK:ssa määriteltyyn ihmisoikeuksia koskevaan huolellisuusvelvoitteeseen, ja sen tehtävänä on ennaltaehkäistä ihmisoikeusloukkauksia yritysten arvoketjuissa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tehokas yritysvastuulaki kattaa mahdollisimman laajasti erilaiset yritykset, asettaa yrityksille ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskevan huolellisuusvelvoitteen sekä sisältää uskottavat toimeenpanokeinot. Laki vahvistaa myös ihmisoikeusloukkauksien uhrien oikeussuojaa ja poistaa tarpeettomat juridiset esteet oikeuteen pääsyn tieltä.